Publicerade texter

Belgrad – En ruffig pärla med bibehållen charm
I Belgrad serveras mikrobryggd öl och turkiskt kaffe i barer med industriell design och på pittoreska bakgårdar. hit flyttar nu allt fler unga, kreativa människor som vill leva billigt, centraleuropeiskt storstadsliv. är Belgrad det nya Berlin?
Fönstret nr 1/2017

I Serbien drömmer flyktingarna om att EU ska öppna gränsen
Trots bister vinter, stängda gränser och EU-överenskommelser fortsätter flyktingar att anlända till Serbien. Mellan 7 000 och 10 000 människor beräknas finnas i flyktingläger, på Belgrads gator eller i improviserade tältläger vid gränsen till Kroatien och Ungern. Så gott som alla vill till Västeuropa men vägarna framåt är få. Hoppet står till smugglare eller en lång väntelista till en liten öppning in i Ungern. Och en dröm om att gränserna ska öppnas igen.
Amnesty Press 170212

Ljuspunkter i en mörk tid
”För en som älskar Belgrad, ja hela Balkan, var det förstås knäckande att inse att det mest blivit texter om trögt demokratiarbete, oläkta sår och korruption”, skriver vår korrespondent Christina Wassholm. Men så hittar hon ljuspunkter i dessa tider av politisk depression.
Sydsvenskan 170204 (krönika)

Fotboll med förhinder
Bara några månader efter att Kosovo utropade sin självständighet från Serbien 2008 ansökte landets fotbollsförbund om medlemskap i det internationella fotbollsförbundet Fifa. Men det var först i maj i år som ansökan godkändes, just i tid för att Kosovo skulle komma med i kvalet till VM i herrfotboll i Ryssland 2018. Det var förstås en stor seger för landet, men också början på en lång rad, låt oss kalla det … unika utmaningar.
Sydsvenskan/HD 161009 (spaning)

Grattis till skilsmässan! När är festen?
KIT har gått på spaning efter skilsmässofiranden, men mest hittat nya krav.
Kit.se 160902

Protestvågen som sveper fram över Balkan
Stora folkliga protester avlöser varandra i länderna på Balkan; i Skopje, Belgrad och Zagreb har tiotusentals människor samlats för att kräva rättvisa, demokrati och slut på korrumperad svågerpolitik. Även om de händelser som utlöst protesterna är specifika för varje land är det mycket som förenar.Via sociala medier inspirerar och hejar demonstranterna på varandra i grannländerna på Balkan. – Vi är redo att gå hela vägen, säger Kristina Lelovac från Skopje på besök i Belgrad.
Amnesty Press 160712

”Soft power” kopplar greppet om Serbien
Det serbiska dagiset mitt barn går på har sin årliga familjeföreställning. Barnen tar med oss på en resa jorden runt och det är extremt ambitiöst med koreografi och kostymer på en riktig teater. När resan når Asien är det, efter en snabb kommentar om att kinesiska muren syns från månen, Ryssland som är i fokus. Bilden på Röda Torget ligger kvar på filmduken medan barnen dansar kosackdans och föräldrarna klappar takten. Det är showens höjdpunkt!
Sydsvenskan/HD 160617 (krönika)

”Jag kan inte beskriva vem jag är”
Könsneutrala pronomen? En utopi. Att inte ens kunna säga »jag är törstig« utan att köna sig själv gör vardagen till en tvångströja för Anja Koletnik och andra ickebinära och transpersoner i Slovenien.
Ottar 160607

Spänn av, föräldrar! Hälsningar från svenska familjer utomlands
Vi har frågat utlandssvenska föräldrar om hur deras syn på barnuppfostran förändrats. Det här berättade de.
Kit.se 160530 (en av de mest lästa texterna på Kit under 2016!)

Serbien – här är det coolt att vara intellektuell
CHRISTINA WASSHOLM bor i Belgrad och har skrivit boken Vi är Serbiens hjärta – ett reportage om party, panik och politik. Här skriver hon varför så få serber läser deckare.
Fönstret nr 2/2016

Kroatiska feminister vs katolsk kardinal: 1-0
Feministisk humorprotest mot katolsk kardinal som i sin predikan kallade kvinnor för h*ror i Kroatien.
Ottar 160512

Pride i Belgrad en polistung historia
Serbien har en våldsam historia när det gäller Prideparader. Attacker på deltagare och poliser och enorm skadegörelse i Belgrad har varvats med förbud mot paraden de senaste 15 åren. Hatbrotten mot homosexuella är många, och få vågar anmäla. Men nu ska serbiska polisen bli bättre på hbtq-frågor.
Polistidningen 160509

Jugoslavientribunalen stänger nästa år – vilken roll har den spelat på Balkan?
– De kan säga vad de vill, men jag var där, jag såg vad som hände så jag vet vad som är sant, säger 35-åriga Belgradbon Dejan Zurovac om Haag-tribunalens domar. Med bara två rättegångar kvar ska FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien avsluta sin verksamhet nästa år, efter 24 års arbete. Krigsförbrytare har satts i fängelse, och konflikterna i forna Jugoslavien har dokumenterats genom tusentals vittnesmål. Men frågan är hur mycket insamlade fakta egentligen påverkar människors uppfattning om vad som hände?
Amnesty Press 160501

Två domar i Jugoslavientribunalen som blev historiska
Med bara en veckas mellanrum meddelades i slutet av mars domarna i två av de största rättegångarna i Haag-tribunalens historia – de mot Radovan Karadzic och Vojislav Seselj. Båda var politiker, den ena Republika Srpskas förste president och den andra framträdande partiledare i Belgrad under 1990-talet. I båda fallen hade åklagaren krävt långa straff, livstid för Karadzic och 28 års fängelse för Seselj. Båda domarna förvånade. Den ena mer än den andra.
Amnesty Press 160421

Staden där fasaderna får sköta sig själva
”Varning! Fallande fasad!” Så står det på skylten som hänger på ett rep som spärrar av trottoaren på Kralja Petra-gatan. Det är inget ovanligt inslag i gatubilden alls. När en israelisk kompis föräldrar hälsade på sammanfattade de sitt intryck av Belgrad med ordet ”försummad”. Det är bara att hålla med. Fasaderna på de vackra byggnaderna, ofta med utsmyckningar och snirkliga balkonger, faller ner i stora sjok. De behöver putsas, målas och allt vad man nu gör för att underhålla byggnader.
Sydsvenskan/HD 160417 (krönika)

App sätter sexuella trakasserier på kartan i Kosovo
Med hjälp av en ny mobilapp ska feminister i Kosovo sätta sexuella trakasserier på kartan. Förhoppningen är att appen ska bidra till att fler trakasserier anmäls, och myten om att kvinnor skulle »gilla« att bli sexuellt trakasserade försvinner.
Ottar 160406

Tunga serbiska domar i Haag
BALKAN. Nu avslutas två av de största rättegångarna i Haag-tribunalens historia. Både Radovan Karadzic och Vojislav Seselj får sina domar. Men för många serber är frågan om vem som är skyldig eller oskyldig besvarad sedan länge.
– Ingen hör hemma i Haag, för alla har rätt att försvara sitt land. Alla utom Serbien, verkar det som.
TT 160323

Gråzoner som föder kultur
En digital klocka hänger över entrén till Moderna museet i Belgrad. Förra året räknade den ner till öppnandet av museet som varit stängt för renovering sedan 2007. Museet öppnade aldrig och klockan har stannat. Samma vecka som det i Sverige införs gratis inträde på statliga museer passerar jag Nationalmuseum som också är stängt för renovering, i snart 13 år nu. Byggplasten fladdrar och smäller i vinden och förstör alla turistbilder från Republiktorget.
Sydsvenskan/HD 160227 (krönika)

Haagtribunalen politiskt slagträ inför extravalet
Serbien låter sig inte förödmjukas av någon, inte ens av domare i Haag. Ni måste lära er att respektera Serbien – först då kan vi återuppta samarbetet.
Sydsvenskan/HD 160219 (krönika)

Mot ett nytt liv i Europa – landvägen
Grupper av utmattade, flyende män – de flesta från Afghanistan – anländer till Dimitrovgrad i östra Serbien. De har alla tagit sig landvägen genom Bulgarien. Rutten är billigare och säkrare än en båtfärd till Grekland – men inte utan risker.
TT Nyhetsbyrån 160103

Lång väg mot säker prideparad
Deltagarna på Belgrads första Pride-parad 2001 blev brutalt stoppade av hatiska motståndare. Polisen stod handfallna inför våldet. Sedan dess, i takt med krav från EU och hbtq-aktivister, har polisens arbete förbättrats. Men mycket återstår.
Sydsvenskan/HD 151229 (länk till pdf:SDS_151229_belgrad)

The Bulgarian route: Between a rock and a hard place
I
t is just after midnight they arrive at the registration centre in Dimitrovgrad on Serbia’s eastern border with Bulgaria. The 17 Afghan men are all exhausted after a seven-hour walk over the mountain that forms the border between Bulgaria and Serbia. Their faces, hands, and arms are covered in scratches and their eyes are bloodshot from fatigue.
IRIN news 151218

Unga tröttnar på att vara ballonger som slår i taket
Jag förstörde stämningen på en fest i Stockholm häromveckan genom att prata om läget för mina vänner i Serbien. Om att Nenad mejlat och bett om råd, ifall hans webbdesignfirma skulle kunna flytta sin verksamhet till Sverige, och hur livet skulle bli där för hans familj.
Sydsvenskan/HD 151213 (krönika)

Indelningen i tre olika folk består
SARAJEVO/BANJA LUKA: Det har nu gått 20 år sedan de stridande parterna i forna Jugoslavien enades om ett fredsavtal på den amerikanska armébasen i Dayton, Ohio. I en bilaga till avtalet finns Bosnien-Hercegovinas konstitution, tänkt att fungera i en övergångsperiod. Freden har varat, men konstitutionen håller landet fast i krigets uppdelning mellan tre folk.
Sydsvenskan/HD 151123 (länk till pdf:SDS 151123)

20 år efter Daytonfreden: ”Andra är skyldiga”
Den 21 november 1995 hade politiker från forna Jugoslavien enats om ett fredsavtal som förhandlats fram på den amerikanska armébasen i Dayton. 20 år senare är Bosnien-Hercegovina en dysfunktionell stat under ständigt hot att falla sönder. Varför går det så trögt med försoningen och vilken är Serbiens roll egentligen? Amnesty Press förde samman hbtq- och fredsaktivisten Boban Stojanovic och före detta politikern Vesna Pesic för att höra deras tankar.
Amnesty Press (papper och webb) 151120

Barnen vadar i lera för ett nytt liv
Varje dag tar sig tusentals flyktingar över gränsen mellan Makedonien och Serbien på sin väg mot EU. Drygt hälften av dem är barn. Med hällregn och kalla höstvindar blir vägen svårare, i blöta kläder och skor går de genom leråkrar och väntar utomhus på resedokument.
TT Nyhetsbyrån 151015

Belgrad välkomnar världen
Under hösten passerar flera tusen flyktingar genom Serbien varje dag. Med ett intyg som de köat för i staden Presevo i södra Serbien får de resa fritt i landet i 72 timmar. Många stannar till och vilar i Belgrad på vägen mot Ungern. Och Belgradborna hälsar dem välkomna.
Amnesty Press (papper och webb) 151002

Belgrad Pride: Uppsluppen stämning men splittrad parad
Glädje i en parad utan våldsamma attacker där deltagarnas antal växer. Samtidigt kritik från de som menar att regeringen utnyttjar Prideparaden för att hålla sig väl med EU. Och transpersoner som valde att gå i eget tåg. Amnesty Press rapporterar från den serbiska huvudstaden.
Amnesty Press (webb) 150920

Belgrad öppnar famnen för flyktingarna
– Vi vill visa vad som är Belgrads själ. Och att Belgrad är världen.
Så säger Ivan Lalic, chef för kulturhuset Mikser i Belgrad. Huset ligger bara dryga 100 meter från parken intill busstationen som de senaste månaderna blivit läger för flyktingar på väg norrut, mot EU.
Sydsvenskan 150911

En viloplats för nya flyktingar
Hundratals flyktingar vilar i parken vid busstationen i centrala Belgrad varje dag, på sin väg från Syrien, Afghanistan, Irak till trygghet. Mitt emot har en pakistansk restaurang öppnat. Där serveras en enda rätt, biryani, en traditionell pakistansk risrätt med kyckling. En portion kostar 600 dinarer, ca 50 kr. ”Men när någon kommer med små barn eller när någon inte har pengar, då tar vi inte betalt. Det är mänskligt.” säger ägaren Gil.
Sydsvenskan/HD 150822

Kriget slutar aldrig att påverka Srebrenica
Srebrenica är en stad märkt av kriget. Tomma butikslokaler, hus i ruiner, övergivna byar. Men också kyrkan bredvid moskén och goda relationer, så länge man inte pratar om kriget. Finns det jobb finns det hopp, säger Srebrenicas borgmästare. Vi besökte staden i östra Bosnien-Hercegovina inför 20-årsdagen av folkmordet.
Sydsvenskan 150712

Är försoning efter folkmordet i Srebrenica möjlig?
I morgon lördag är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica då tusentals bosniska muslimer mördades av bosnienserbiska styrkor. En av de värsta massakerna i modern tid. Fortfarande pågår arbetet med att hitta och identifiera krigets offer. Hör Semsudin Bajramovic, Bosniensvensk på plats i Srebrenica, Irena Pozar, reporter på Expressen, Goran Basicsociolog som forskat om försoningsprocesser i Bosnien och Hercegovina, och Christina Wassholm, frilansjournalist om hur man försonas efter en sån här katastrof.
Sveriges Radio, Studio Ett, 150710

Folkmordet i Srebrenica 1995 – fortsatt politisk strid
Lördag 11 juli kommer världens blickar återigen att riktas mot staden Srebrenica i östra Bosnien när minnesceremonier över de drygt 8 000 mördade männen hålls. Det som hände år 1995 är dock fortfarande politisk omstritt och bland serber och bosnienserber finns stöd för de som anser att detta är ”1900-talets största bluff”. I en andra artikel om Srebrenica berättar Christina Wassholm om synen på ansvaret för folkmordet.
Amnesty Press 150710

20 år sedan folkmordet i Srebrenica
20 år har gått sedan folkmordet i Srebrenica, då över 8 000 bosniska pojkar och män avrättades av den bosnien-serbiska armén. Mödrar söker fortfarande efter sina söner, och politiker försöker skapa jobb för att få liv i staden. Trots att händelserna i Srebrenica fortsätter att skapa konflikter på politisk nivå, finns det vänskap som är starkare än nationalism.
ETC 150710

I skuggan av folkmordet 1995
Lördag 11 juli kommer världens blickar återigen riktas mot staden Srebrenica i östra Bosnien. 20 år har gått sedan staden intogs av den bosnienserbiska armén under ledning av Ratko Mladic. Under kort tid mördades över 8 000 bosniakiska män. Amnesty Press har besökt Srebrenica. Detta är den första av två artiklar.
Amnesty Press 150710

Radiokorrespondenterna i P1
Serbien står i kö för att komma med i EU, samtidigt flörtar landet med Ryssland och beskrivs som alltmer ”Putiniserat”. [...]
Sveriges Radios Östeuropakorrespondent Johanna Melén med Sveriges Belgrad-ambassadör Christer Asp och frilansjournalisten och Belgradbon Christina Wassholm
Sveriges Radio 150419

Makedonien: Kvinnors frigörelse ses som ett hot mot kärnfamiljen och nationen
Det föds för få barn i Makedonien. Det görs för många aborter. Skilsmässorna ökar. Hbtq-personer kräver rättigheter. Den kristdemokratiska högerregeringen ser en rad problem och skyller dem på influenser från väst och kvinnors frigörelse. Nu krävs rättning i leden med metoder som kan beskrivas som allt från bisarra till tragiska.
Amnesty Press 150330

Ett land för genomresande
Jag är en av de sista i kön vid gaten på Belgrads flygplats när en grupp kvinnor och män kommer halvspringande och ansluter sig. De pratar rumänska och har just kommit med ett plan från Bukarest. De bär på stora handbagage. Jag hör människor omkring mig i kön kommentera med låga röster ”De ska till Sverige för att tigga”.
Sydsvenskan 150327

Moralpanik
Hur används moderskap som nationalistiskt verktyg? Journalisten Christina Wassholm undersöker politisk propaganda och ser hur familjen och moderskapet används i byggandet av nationen i Europa och Sverige idag.
Bang 1/2015

Nationalistiskt abortmotstånd
Sverigedemokraterna vill som enda parti i riksdagen begränsa aborträtten. Ottar vänder blicken mot Balkan för att undersöka nationalismens behov av att kontrollera kvinnors kroppar.
Ottar.se 150217

Misstänkt krigsförbrytare på fri fot
Sedan den misstänkte krigsförbrytaren Vojislav Seselj tillfälligt frigavs från krigsförbrytartribunalen i Haag den 12 november har han lyckats förvärra relationen mellan Serbien och Kroatien rejält.
Sydsvenskan 141204

Sargat land går till val
Det Bosnien och Hercegovina som nu går till val är ett land i kaos. Analytiker kallar den senaste fyraårsperioden för den värsta landet upplevt sedan kriget.
Sydsvenskan 141010

Fria journalistiken under hot i Serbien
Eftersnacket efter den genomförda Prideparaden i Belgrad i söndags har handlat mycket om kontroll. Hur kan det komma sig att i princip inga motdemonstranter fanns ute på gatorna, jämfört med omkring 6 000 sist det paraderades, för fyra år sedan?
Sydsvenskan 141003

28 september: En Prideparad i Belgrad utan våldsamma motattacker
Vid 13-tiden på söndagen vandrade dryga tusen personer genom Belgrads centrum i en historisk Pride-parad. För första gången kunde en parad genomföras utan några allvarliga incidenter. Nu hoppas arrangörerna att kommande parader ska innebära färre poliser och istället fler deltagare och åskådare.
Amnesty Press 140928

På Balkan bokar folk ingenting i förväg
Att röra sig mellan Serbien och Sverige innebär inte bara en förflyttning i rum utan också i tid, eller snarare i relationen till tid.
Sydsvenskan 140810

Nationalism på agendan inför valet
Telefonen plingar till strax efter landningen på Alexander den Stores flygplats utanför Skopje. ”Välkommen till Makedonien, civilisationens vagga” lyder textmeddelandet från den makedonska teleoperatören.
Sydsvenskan 140412

Vucic krossade motståndet i valet
Redan en dryg timme efter att vallokalerna stängt stod det klart att Serbiens progressiva parti, SNS, vunnit en jordskredsseger i det extrainsatta serbiska parlamentsvalet. 48,8 procent av rösterna är det största stöd ett enskilt parti fått sedan Milosevic-tiden.
Sydsvenskan 140318

Svalt intresse för serbiskt val
På söndag är det val i Serbien.
Men Sanja och Vladimir Cvejanovic i Belgrad tror inte att de kommer att rösta. Och de är inte ensamma.
Sydsvenskan 140414

Pengar talar högst i lokal valkampanj
Det är valyra på flera nivåer i Belgrad. Staden är full av affischer och reklamtavlor med partiernas slagord inför det snabbt planerade parlamentsvalet den 16 mars. Det sammanfaller med det lika extrainsatta lokalvalet i Belgrad.
Sydsvenskan 140307

Skum blandning av sexism och traditionella värderingar
Min kompis Jelenas lillebror friade till sin flickvän på nyårsdagen. Det hade nyblivna fästmön gått och väntat på i flera år, enligt uppgift från Jelena. Två grannar i huset där brodern och mamman bor, båda äldre kvinnor, kom förbi och lämnade presenter till brodern, det var lyxiga handdukar och grytor och stekpannor.
Jelena fick en 100-grams chokladkaka.
Sydsvenskan 140221

Äktenskapslag ett vägval
Ska äktenskap vara reserverat för heterosexuella par? Det ska kroaterna svara på idag i en folkomröstning. Initiativtagare är ”I familjens namn”, en rörelse med starka kopplingar till katolska kyrkan och den högerkonservativa oppositionen.
Sydsvenskan 131201

Fascism på fotbollsplanen
Redan tidigt på eftermiddagen dyker poliserna och deras piketfordon upp överallt i Zagrebs centrum. På kvällen ska Kroatien möta Island på Zagreb-laget Dinamos arena, för kvalmatch till fotbolls-VM för herrar. Sedan ett moderat rökförbud infördes är alla uteserveringar utrustade med gasolvärmare, infravärme och filtar så trots att det är november sitter de flesta utomhus och tittar på matchen, iklädda de rödvitrutiga matchattiraljerna.
Sydsvenskan 131202

Folkomröstning i Kroatien: Ja eller nej till att bara heteropar ska få gifta sig
På söndag den 1 december röstar kroaterna i en folkomröstning för eller emot om äktenskap ska vara reserverat för heterosexuella par. Initiativtagare är ”I familjens namn”, en rörelse med starka kopplingar till katolska kyrkan och den högerkonservativa oppositionen. Amnesty Press rapporterar från Zagreb.
Amnesty Press 131126

Serbiska skyltar upprör
Staden Vukovar i östra Kroatien belägrades av serber och blev nästan totalförstörd under Balkankriget. Många kroater tvingades fly därifrån. När en lag om minoritetsspråk nu gör att staden måste ha skyltar även på serbiska protesterar den kroatiska befolkningen.
Sydsvenskan 131124

Ny bro – gamla motsättningar
För exakt 20 år sedan, den 9 november, raserades den gamla bron i Mostar av den kroatiska arméns granater.
Sydsvenskan 131109

Lyxliv byttes mot utanförskap
När Jovanka Broz, änka efter Jugoslaviens livstidspresident Josip Broz Tito, begravs bredvid sin make i Belgrad idag, är det slutet på ett livsöde med alla ingredienser nödvändiga för ett stort drama.
Sydsvenskan 131026

Bosnierna har tröttnat på etiketterna
Idag inleds folkräkningen i Bosnien och Hercegovina – den första på 22 år. Resultatet av folkräkningen, som skjutits upp flera gånger på grund av politiska låsningar, kan komma att få stora konsekvenser för den etniskt baserade maktfördelningen i landet.
Sydsvenskan 131001

Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad
För tredje året i rad blev den planerade Prideparaden i Belgrad förbjuden. Beskedet kom först vid 19:30-tiden på fredagskvällen, efter att flera timmar långt möte med organet som koordinerar säkerhetsfrågor. Trots detta genomfördes en parad, utan tillstånd, sent på fredagskvällen.
Amnesty Press 130928

EU pressar för ja till prideparad
Spänningen stiger i Belgrad inför lördagens planerade prideparad. Kommer scenariot från de två senaste åren att upprepas, och paraden förbjudas med hänvisning till säkerhetssituationen? Eller kommer trycket från EU på Serbien, som väntar på startdatum för medlemsförhandlingar med unionen, att leda till att paraden faktiskt blir av?
Sydsvenskan 130927

Krigsförbrytare hyllades
Han hyllades som en hjälte, den bosnienserbiske ledaren Momcilo Krajisnik, när han landade med regeringshelikopter i Pale i fredags kväll.
Sydsvenskan 130904

Det nya Kosovo, del 3: ”Cyber-munken” Sava Janjic är kvar i sitt kloster
Många av serbisk-ortodoxa kyrkans heliga platser finns i Kosovo. Bland dem är klostret Visoki Decani det allra heligaste. Här finns Sava Janjic, som under Kosovokriget fick smeknamnet cyber-munken. Amnesty Press har besökt klostret. Detta är den avslutande delen i artikelserien om det nya Kosovo.
Amnesty Press 130819

Det nya Kosovo, del 2: Unga journalister vill ha en röst men sex är ett känsligt ämne
I artikelserien om det nya Kosovo berättar vi här om den unga mediekanalen Kosovo 2.0, ett forum för unga journalister som vill ge sin syn på sitt land. När gruppen bakom Kosovo 2.0 gav ut ett magasinsnummer om sex i Kosovo så blev dock reaktionen våldsam.
Amnesty Press 130814

Det nya Kosovo, del 2: Kampen för rättvisa för våldtagna kvinnor
Amnesty Press publicerar i sommar en serie på tre artiklar om det nya Kosovo. I den första artikeln handlar det om en av de mest fasansfulla krigsförbrytelserna som samtidigt är det minst synliga brottet. Det handlar om våldtäkt i krig och i Kosovo har ämnet hamnat högt på dagordningen, 15 år efter kriget.
Amnesty Press 130809

Ottomanska riket klyver unionen
Kanske är det med viss förvåning som bilande turister på vägen mellan Split och Dubrovnik stöter på en gräns – mitt i det nya EU-landet.
Sydsvenskan 130805

Här finns havet mitt i stan
Serbien har ingen egen kust, och inte alla har råd att åka utomlands på sin semester. En sumpig ö som förvandlats till en badstrand har blivit en populär ersättning för Belgradborna, och kallas nu för Belgrads hav.
Sydsvenskan 130716

Serber i byar har långt till försoning (Del 1, Del 2)
Det har gått femton år sedan kriget bröt ut i Kosovo. Efter fem års självständighet, flera förhandlingsförsök, FN-styre, Natonärvaro och en EU-ledd rättsstruktur har Kosovo och Serbien till slut lyckats normalisera sina relationer.
Sydsvenskan 130707

Nya medlemmen redan trött på EU (Del 1, Del 2)
Den rekordlånga och krävande processen som krävts för EU-medlemskap har tröttat ut kroaterna. De många reformerna har minskat entusiasmen för medlemskapet. Idag blir Kroatien ändå EU:s tjuoåttonde medlem.
Hufvudstadsbladet 130701

Tydliga gränser i forna Jugoslavien
Vid gränsen mellan Serbien och Kosovo hoppar föraren ur minibussen, skruvar av de serbiska nummerplåtarna och sätter fast kosovanska istället.
Sydsvenskan 130627

Euforin kom av sig
Det är ett Kroatien präglat av reformtrötthet som den 1 juli blir den 28:e medlemmen i EU. Glädjen över det kommande medlemskapet verkar utebli.
Sydsvenskan 130623

Kyrkan vill stoppa ”barnamord”
Vid ingången till Sankt Aleksandar Nevski-kyrkan i stadsdelen Dorcol i centrala Belgrad sitter en affisch föreställande en kvinna som vårdslöst slänger en bebis över axeln.
Sydsvenskan 130608

Gamla vanor svåra att bryta för Kosovos rökare
Inne på Grand Hotel Prishtinas kafé ställer servitören fram ett askfat tillsammans med macchiaton. På väg bort från bordet vänder han tvärt och tar tillbaka askfatet.
Sydsvenskan 130603

”De gjorde bara vad de var tvungna att göra”
Pristina. Lördagens gripande av sju före detta höga militärer i Kosovos befrielsearmé, KLA, misstänkta för krigsförbrytelser under Kosovokriget 1998-1999, har lett till stora protester i huvudstaden Pristina.
Sydsvenskan 130529

Val i skuggan av skandaler och uppgivenhet
Imorgon röstar Bulgarien i ett extrainsatt parlamentsval efter att regeringen avgått i februari. Desperation över arbetslöshet och fattigdom fick bulgarerna att få ut på gatorna och protestera i vintras.
Sydsvenskan 130511

Nya motorvägar inte högsta prioritet
I Bulgarien litar ingen på politikerna. De våldsamma protesterna i februari ledde till den bulgariska regeringens avgång. Men vem ska styra landet?
Sydsvenskan 130427

Riksbögen för vanlig för serbiska såpapubliken
”Förr pratade vi alltid om politik, men nu pratar vi bara om dokusåpor”, konstaterade Tanja efter en släktlunch för ett tag sedan.

Motiv till massmord oklart
BELGRAD. Tretton personer dog vid ett skottdrama i en by utanför Belgrad igår. Motivet är ännu oklart.
Sydsvenskan 130410

13 personer ihjälskjutna i Belgrad
Tidigt imorse sköts 13 personer ihjäl i en by utanför huvudstaden Belgrad, däribland en tvårig pojke. En 60-årig man har pekats ut som misstänkt gärningsman och vårdas själv på sjukhus efter att ha försökt ta sitt eget liv.
P3 Nyheter 130409

Orkar montenegrinerna rösta?
Idag väljer det lilla Balkanlandet Montenegro president. Bara två kandidater lyckades samla de 7 000 underskrifterna som krävs för att kandidera: sittande presidenten Filip Vujanovic och oppositionens utmanare Miodrag Lekic.Men två kandidater är kanske ganska lagom för ett land med bara 620 000 invånare?
Sydsvenskan 130407

Belgrad tar plats som nya Berlin
När Belgrad snyggas till erövrar stadens unga och kreativa nya, ruffiga kvarter bortom det tillrättalagda. Med sina låga priser och dynamiska miljö växer Serbiens huvudstad fram som ett alternativ till Berlin.
DN Resor 130331

Plats för stolthet och fördom
Förra våren bildades Serbiens första stödgrupp för föräldrar till homosexuella. I ett land där de som kommit ut i offentligheten kan räknas på ena handens fingrar, och där homofobin har statligt stöd blir homosexualitet i familjen ofta en ful hemlighet.
Sydsvenskan 130303

Politikerskandalerna kan vara rävspel i regeringen
Jag ligger i tandläkarstolen och vill prata om Tolgfors. Sekunden innan har dr Brajovic suckat och
sagt att han bra gärna skulle vilja bo i ett tråkigt land som Sverige.
Sydsvenskan 130222

XXL-statyer ska öka wow-faktorn
Det är sällan någon utbrister wow! när Skopje kommer på tal. De som någon gång besökt
Makedoniens huvudstad brukar vara ganska överens om att den slitna socialistiska arkitekturen
lämnar ett rätt så håglöst intryck.
Sydsvenskan 121227

”Vilken nationalism är svårast att läka?”
”Fredagen den 16 november sattes punkt för kriget i Kroatien. Människor gick ut på gatorna, barnen fick ledigt från skolan, det var konserter på varje torg och barerna reade ut allt för 10 kuna.”
Sydsvenskan 121123

Kosovos skugga blir dyr
Mycket pengar för ingenting. Det är vad som upprör många i Serbien efter att TV-kanalen B92
avslöjat kostnaden för den serbiska Kosovopolitiken.
Sydsvenskan 121117

Det hänger på håret
”Jag är i ditt kvarter, vill du komma ner och ta en kaffe?” frågar jag över mobilen sådär
sydeuropeiskt spontant.
Sydsvenskan 121019

EUropas nya murar
Slobodna Zona, Frizon, heter en filmfestival som pagar den här veckan i Belgrad. Under sex dagar visas dokumentär- och spelfilmer fran världens alla hörn – och det är fullsatt.
Helsingborgs Dagblad 121109

Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds – ‘Staten har helt enkelt kapitulerat för valdsverkarna’
Den 6 oktober skulle en Prideparad ha hallits i Serbiens huvudstad Belgrad och den svenska ministern Birgitta Ohlsson skulle ha invigt paraden. Pa onsdagskvällen meddelade dock Serbiens regering att alla demonstrationer har förbjudits pa lördag. Under Prideveckan visas ocksa Elisabeth Ohlson Wallins utställning ”Ecce Homo”. Amnesty Press rapporterar fran Belgrad.
Amnesty Press 121005

Ett Belgrad utan stolthet
”Där, i Kanada, tvingas barn lyssna på sagor om två prinsar!!”Upprördheten går inte att ta miste på när ledaren för högerkonservativa rörelsen Dveri i en tv-debatt målar upp vad Serbien har att vänta om man inte stoppar ”gay-lobbyn”.
Helsingborgs Dagblad 121005

Dagen da revolutionen inte slutfördes
BELGRAD: I onsdags kom beskedet som alla väntat pa – den planerade Prideparaden den 6 oktober förbjöds. Den 6 oktober var redan innan förbudet känt i Serbien som dagen da det som borde ske inte skedde.
Dagens Arena 121004

Sorgens arsdag
”Jag bryr mig inte om Mladic och Haag. Jag hade en son, nu finns han inte mer. Det var ett krig, det är över nu. Alla Bosniens folk har lidit. Det kan inte ändras, hur manga de än dömer i Haag.”
TT 120711

Ljuvt minne av Jugoslavien
Med ett rejält matt nostalgi tar sig konstnärer och regissörer över hela ex-Jugoslavien an sitt forna hemland. 2012 är Jugoslavien trendigt igen. Tillräckligt lang tid har gatt sedan sönderfallet – nu är det tillatet att sakna det som en gang var.
Sydsvenskan Kultur 120628 (endast en del av reportaget publicerat på webben)

Valdag i ett mer normalt Serbien
En vän berättar hur han pa den centrala gagatan i Belgrad har sett hur politiker fran fem, sex partier star med kampanjstand pa rad. De har bjudit varandra pa kaffe, smapratat, demokratiskt delat samma högtalarsystem och turats om att spela sina kampanjsanger. Han var chockad över vad han hade sett. ”Allt var sa normalt”, sa han. Och la sedan till: ”Vilket ju är fullkomligt onormalt i Serbien!”
Dagens Arena 120505

Ny generation gar till val i Serbien
En ny generation gar till val i Serbien pa söndag. De yngsta väljarna är uppvuxna med följderna av 1990-talets krig och isolering, men var för unga för att delta i proteströrelsen mot president Milosevic som präglat äldre generationer.
TT 120503

Vad är det viktigaste för dig i valet?
I partiernas kampanjer inför söndagens val i Serbien dominerar de ekonomiska fragorna. Politikerna lovar fler jobb, nya investeringar och bättre standard men det är fa serber som tror att valet kommer att leda till förändring.
Sydsvenskan 120503

Kriget dyker upp i alla samtal
Prije rata. Tokom rata. Poslje rata. Före, under, efter kriget. De grammatiska konstruktionerna av kriget dyker upp i sa gott som alla samtal och träffar en rakt i magen.
Helsingborgs Dagblad 120405

Hon har väntat pa rättvisan i 67 ar
80-ariga Milica Blagojevics familj fick flera hus konfiskerade när Jugoslavien blev socialistiskt.I ar, 67 ar senare, har Serbien börjat lämna tillbaka de förstatligade husen.Men Milica Blagojevic kommer aldrig kunna aterfa sitt barndomshem.
Sydsvenskan 120404

Mladic förvandlad fran kriminell till EU-nyckel
Ratko Mladic är gripen och Serbien ett stort steg närmare EU-medlemskap. De som hade hoppats att gripandet skulle bidra till fastställande av fakta och pa sikt försoning i regionen har fatt se sina förhoppningar grusas i takt med att den ena efter den andra företrädaren för den serbiska regeringen undvikit att nämna folkmordet i Srebrenica.
Arbetaren 110601

Dämpad glädje i besviket Sarajevo
Dämpad glädje präglar Sarajevo efter gripandet av Ratko Mladic. Men glädjen blandas med ilska över att det tagit sa lang tid, och bitterhet över att Serbien nu hyllas för nagot landet borde gjort för 15 ar sedan.
TT 110527

Radiokorrespondenterna: Persson Löfgren i P1 – Om gåvor och korruption
Sveriges Radios korrespondent i Belgrad, Maria Persson Löfgren, dryftar gåvans komplexitet tillsammans författarna Fausta Marianovic, Magnus Florin och Christina Wassholm.
Sveriges Radio P1 091230

Romer bakom stängsel när Belgrad bygger nytt
I början av april förstörde myndigheterna 50 bostäder utan förvarning. 250 personer blev hemlösa. Det handlar om romer i stadsdelen Nya Belgrad i den serbiska huvudstaden. Här hägnas romer in samtidigt som Serbien har varit ordförande i ”Decenniet för inkludering av romer”. Christina Wassholm berättar om verkligheten för romer i dagens Belgrad.
Amnesty Press 090722

Schlageryra och oro i Belgrads queervärld
Eurovision Song Contest tar över Belgrad i veckan. Arrangörerna hoppas att evenemanget ska bättra pa Serbiens skamfilade rykte. Men landets sexuella minoriteter gläds inte bara över festen. Christina Wassholm har besökt Belgrads underjordiska hbt-rörelse.
Dagens Nyheter 080519

Hardnat klimat för MR-aktivister i Serbien efter Kosovos självständighetsdeklaration
- Finns det nagon bland oss som inte anser att Kosovo är Serbien?!, ropade Kostunica fran scenen framför det forna Jugoslaviens parlament i Belgrad i torsdags kväll.
Kvinna till Kvinna 080226

Fucking Serbien
I vakuumet efter bomberna, Milosevic och en desillusionerad
demokratirörelse återhämtar och förnyar sig
den serbiska kvinnorörelsen – långsamt. Christina
Wassholm har rest runt i landet och träffat feminister på
kollisionskurs med kyrkan och en nypatriarkal familjevurm.
Bang oktober 2005 (återpublicerad på länken ovan)